Larik / douglas potdekselplanken / bevelsiding

Lariks / douglas potdekselplanken (bevelsiding) voor o.a. schuttingen en schuren 

Lariks / douglas

 

Lariks is een harshoudende houtsoort waarvan het kernhout kleurvariaties vertoont van lichtgeelbruin, geelbruin, rozeachtig tot roodachtig bruin. Het spinthout is duidelijk van het kernhout te onderscheiden en is geelachtig tot vuilwit. Lariks vormt al op vroege leeftijd kernhout, waardoor de breedte van het spinthout in volwassen bomen meestal niet groter is dan 20 mm. De groeiringen zijn duidelijk te onderscheiden. Elke zone bevat licht gekleurd vroeghout en donker laathout. Lariks is matig te spijkeren en te schroeven. Voorboren kan nodig zijn om splijten te voorkomen. Het kernhout van Lariks valt in duurzaamheidsklasse 3..4.

Douglas heeft vers meestal een licht geelbruine kleur die aan licht en lucht op den duur verkleurt tot fraai oranjeachtig geelbruin. Van snel gegroeide tamelijk jonge bomen is het hout meer roodachtig. Het witachtige spinthout is bij oude dikke bomen maximaal 40..50 mm en bij jonge aanplant 70..80 mm. Douglas is harshoudend. Douglas is goed te spijkeren en te schroeven. Voorboren kan nodig zijn om splijten te voorkomen. Het kernhout van Lariks valt in duurzaamheidsklasse 3..4.

 

Toepassing lariks / douglas potdekselplanken als gevelbetimmering (potdekselen)Toepassing lariks / douglas potdekselplanken / bevelsiding

Als "tuinhout" wordt lariks en douglas door elkaar gebruikt.
De lariks / douglas potdekselplanken / bevelsiding worden toegepast voor o.a. schuttingen, gevelbetimmering van schuren
(het "potdekselen") etc.

 

Impregneren van lariks / douglas

Lariks / douglas laat zich redelijk goed impregneren. De levensduur van het hout kan door impregnering onder hoge druk aanzienlijk verlengd worden.

 

Lariks / douglas potdekselplanken / bevelsiding

Dikte 10 .. 25 mm
Breedte 171 mm
Lengte 400 cm
Soortelijk gewicht Circa 600 kg / m3 (afhankelijk van groeigebied)
Bewerking Gezaagd
Keurmerk FSC