Schaaldelen  Douglas  Geimpregneerd  Gevelbekleding  Eiken

 

 

Wij impregneren middels de vacuüm/drukmethode en geheel onder KOMO-keur.
Drukgeïmpregneerd hout heeft geen verdere afwerking nodig, dompelgeïmpregneerd hout wel. Drukgeïmpregneerd hout is overschilderbaar. Ons verduurzamingproces is KOMO-gecertificeerd (nr. 32554) en voldoet aan alle strenge normen.

 

3 methoden om te impregneren:

 

1. Handmatig met kwast of roller
Het impregneermiddel zal hierbij niet zo diep in het hout dringen. Op deze manier kunt u als klant zelf uw hout impregneren. Let op: het impregneren moet gebeuren voordat u het hout verwerkt. De messing en groef van de afzonderlijke delen moeten goed behandeld zijn, u kunt hier later niet meer bij.

Het bekende blanke, transparante Impraline Pre-Activ (voor impregneren met de kwast) is geen eindafwerking en moet afgewerkt worden met verf, beits of Restol Houtolie.

 

2. Dompelimpregneren - Voor een langere levensduur
Hierbij wordt het hout korte tijd in een grote bak met impregneermiddel gedompeld. Deze methode is al beter dan handmatig met de kwast impregneren. Wij raden aan om dompelgeïnpregneerd hout binnen anderhalf jaar af te behandelen met verf, beits of Restol Houtolie.

 

3. KOMO Drukimpregneren - Voor de langste levensduur
Hierbij wordt het hout in een grote ketel gedaan. Na het sluiten van de deur wordt de ketel vacuüm getrokken (lucht gaat uit het hout). Zodra de ketel (nagenoeg) drukloos is wordt deze gevuld met impregneermiddel. Bovendien komt hier nog eens 9,5 bar druk op.

Het impregneermiddel zal in het hout geperst worden waardoor de druk in de ketel minder wordt. Als de druk onder een bepaalde waarde komt slaat de pomp weer aan om de druk weer op te voeren tot 9,5 bar.

Dit blijft zich herhalen (in steeds lager wordend tempo) totdat de druk niet meer zakt. Het hout is dan maximaal verduurzaamd, meer impregneermiddel gaat er niet in. Vervolgens wordt het impregneermiddel gebonden aan de houtcellen (fixatie).

  

Impregneermethode Onderhoud Schilderen nodig Schilderen
mogelijk
Handmatig geïmpregneerd Jaarlijkse controle en onderhoud verflaag Ja, direct na impregneren Ja
Dompelgeïmpregneerd Jaarlijkse controle en onderhoud verflaag Ja, binnen 1..1,5 jaar Ja
Drukgeïmpregneerd Onderzijde drukgeïmpregneerd tuinhuisje af en toe met zachte handveger schoonmaken Nooit Ja

 

Let op: Maatwerk producten en producten die speciaal voor u geïmpregneerd worden kunnen niet geretourneerd worden.

 

Goed voor milieu
Hout is de enige hernieuwbare grondstof. Goed bosbeheer zorgt voor een voortdurende aanwas.
Houtgebruik draagt bij aan reductie van broeikasgassen en opslag van CO2. Verduurzaming verlengt de tijd waarin CO2 is opgeslagen en draagt daardoor bij aan vermindering van het broeikaseffect. Door het impregneren onder hoge druk wordt de levensduur van vurenhout drie tot vijf maal verlengd. Er is dus aanzienlijk minder houtkap nodig. Dit is belangrijk voor u als klant maar ook voor onze bossen.

 

Impregneren is een schimmelwerende behandeling
Impregneren is een schimmel- en insectwerende behandeling. Drukgeïmpregneerd hout is duurzaam en gaat 3 tot 5 keer langer mee. Door het impregneren krijgt het hout een groenige (tuinhout) kleur. Ook geïmpregneerd hout kunt u met Restol Houtolie een andere kleur geven of opfrissen.


Wij zijn lid van VHN - Verduurzaamd Hout Nederland.

De zorg voor milieu staat sinds eind jaren tachtig centraal in de aandacht van de houtverduurzamingsbedrijven en de overheid.

Die aandacht heeft ook wat opgeleverd: de Nederlandse professionele houtverduurzaming bevindt zich zowel verduurzamingstechnisch als milieutechnisch aan de wereldtop. Nergens is de zorg voor milieuaspecten in de regelgeving en in de bedrijfsvoering zover in praktijk gebracht als in Nederland.