Voorbeeld project: De Boreel (Deventer)

De Boreel

De Boreel is een multifunctioneel centrum voor winkelen, werken, wonen en ontspanning. Het gebied is gelegen in hartje Deventer en is een gezichtbepalende factor in deze stad geworden. De totale Boreel bestaat uit meerdere onderdelen: naast de monumentale Boreelkazerne zijn dat twee nieuwe vrijstaande gebouwen met onderliggende parkeergarage, de Pikeursbaan, de Houtmarktschool en het verbindende openbare gebied. De kazerne opent de deuren in 2008.

De Boreel wordt ook een unieke plek om te wonen. Aan de Noordwand komen bijzondere stadsappartementen. Ze hebben een prachtig uitzicht over de Buitengracht en liggen ‘bovenop’ de voorzieningen. Ook de aanwezigheid van een ruime parkeerkelder biedt een unieke kans om comfortabel in de binnenstad te wonen. Aan de Pikeursbaan komt kleinschalige nieuwbouw, die bestaat uit winkels met bovenwoningen. Wie verzot is op de sfeer van het Bergkwartier, heeft nu de kans om er zelf te gaan wonen in een modern huis met hedendaags comfort.

32 prefab houten bergingen

Ten behoeve van de appartementen op de bovenzijde van De Noordwand heeft Van Aarle Houtbedrijf 32 prefab houten bergingen geplaatst in een ovale vorm. Aan De Stegge Huisvesting Twello had Van Aarle Houtbedrijf benaderd met de vraag of wij prefab bergingen konden plaatsen in de vorm van een ovaal. Na een bezoek van een medewerker van ons aan Van De Stegge hebben wij een eerste offerte uitgebracht.
Na een tweede bespreking en een herziene offerte kregen we de opdracht. Na het op locatie opmeten van de definitieve afmetingen van de ovale vorm hebben wij de (detail-)tekeningen gemaakt van de opbouw van de bergingen.

Prefab elementen

Het grootste deel van deze bergingen is bij onze vestiging in Sint-Oedenrode als prefab elementen gemaakt. Met behulp van een kraan werden deze prefab elementen het dak opgehesen. De prefab wanden zijn dezelfde dag nog geplaatst en gesteld op de ovalen ondergrond. De gevelbetimmering aan de buitenzijde en de daken zijn ter plaatse op maat gemaakt en aangebracht.

Duurzaam afgewerkt

Voor de gevelbetimmering aan de buitenzijde is Noord-Europees vuren, klasse C gebruikt dat verduurzaamd is met Woodlife HL-50. Woodlife HL-50 is een modern verduurzamingsmiddel dat uitermate doeltreffend werkt tegen houtaantastende organismen, zoals houtrot, maar ook oppervlakte- en houtverkleurende schimmels. Woodlife HL-50 laat hout zijn natuurlijke uitstraling behouden. Het bevat een pigmentconcentraat, dat het hout een licht bruine natuurlijke uitstraling geeft. Dit is een voordeel indien men later het oppervlak transparant wil afwerken. Met Woodlife HL-50 verduurzaamd hout kan met alle gangbare verfsystemen afgewerkt worden. Woodlife HL-50 is in de afvalfase volledig biologisch afbreekbaar en geeft geen schadelijk residu. Het hout kan zonder probleem verbrandt worden.

Foto's